sobota, 18 kwietnia 2015

UKRYTA MARCHEWKA

Ciekawa odsłona marchewki,a przy okazji pomysł na słodkie przemycenie jej do jadłospisu. Uwielbiam ten przepis na rogaliki, gdyż najdłuższym elementem podczas ich wykonywania jest ich formowanie, ale przecież do tej czynności zawsze możemy znaleźć pomocnika
SKŁADNIKI :
  • mąka - krupczatka (600g)
  • margaryna (400g)
  • proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
  • marchew (300g)
  • jaja(2 )
  • marmolada (ja do 1/2 dałam różaną, a do 1/2 o smaku kiwi)
PRZYGOTOWANIE :
  1. Marchew obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę.
  3. Dodać margarynę i posiekać.
  4. Dodać startą marchew i zarobić.
  5. Wbić 1 jajo i 1 żółtko - wyrobić rękoma na gładkie ciasto.
  6. Uformować z ciasta kulę i zawinąć w folię spożywczą.
  7. Schłodzić w lodówce 30 minut.
  8. Ciasto rozwałkować.
  9. Nastawić piekarnik 180 stopni Celsjusza.
  10. Rozwałkowane ciasto marchewkowe podzielić na kwadraty.
  11. Na środek każdego kwadracika nakładać marmoladę.
  12. Zwinąć na kształt rogalika.
  13. Uformowane rogaliki wyłożyć na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia).
  14. Posmarować roztrzepanym białkiem.
  15. Piec do zrumienienia.
SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz